maandag 27 september 2021

Review: Saffronkeira + Siavash Amini - The Faded Orbit (Denovali Records, 2021) (Avant Garde)

Saffronkeira uit Sardinië, Italië is het alias van Eugenio Caria, die sinds 2008 enkele remixen, live opnamen en EP's uitbracht.
Op 8 juni 2012 verscheen zijn debuut album met gelijknamige titel op vinyl en als digitale download, waarna meerdere platen volgden, zoals: "A New Life" (CD en LP, 20 juli 2012), "Tourette" (CD en LP, 25 januari 2013), "Cause and Effect" (CD en LP, 29 november 2013), "Synecdoche" (CD en LP, 27 november 2015), op 29 maart 2019 verscheen het album "Automatism", dat 12 nummers bevat, via Denovali Records als CD en als 2LP en op 30 oktober 2020 verscheen "In Origine: The Field Of Repentance", als CD en 2LP, dat hij samen met jazz trompetist Paolo Fresu uit Berchidda, Sardinië maakte.

Siavash Amini uit Teheran, Iran, is vooral bekend door zijn werk als componist, waarbij hij ambient, noise, modern klassiek en atmosferisch gitaarspel met elkaar verbindt.
Hij bracht in afgelopen 10 jaar zijn muziek uit via diverse labels, zoals Room40, Hallow Ground, Opal Tapes en Umor Rex, speelde op festivals als CTM & MUTEK en is mede oprichter van "SET Experimental Art Events" en "SETfest" in Teheran.
Samen met Saffronkeira bracht hij op 24 september 2021 het album "The Faded Orbit", dat 6 nummers bevat, via Denovali Records uit als CD en als LP.

Het eerste nummer van het album heet "A Lambent Assembly" waarin Saffronkeira + Siavash Amini een schitterend avant garde rustig nummer, dat na enkele minuten zwaarder van karakter wordt en tempowisselingen heeft en dit nummer wordt gevolgd door "Concave", een prima rustig nummer met experimentele invloeden.
Daarna volgen "Emanation", eveneens een vrij zwaar avant garde nummer, dat in een traag tempo gespeeld wordt en rust uitstraalt en "Kernel", waarin Saffronkeira + Siavash Amini een uitstekend traag avant garde nummer speelt.
In "Forgotten Machinations" krijg ik nogmaals een geweldig avant garde nummer voorgezet, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en experimentele invloeden heeft en in "Sanguineus" hoor ik het duo een prachtig stuk muziek spelen, dat invloeden van filmmuziek heeft en post apocalyptische beelden oproept. 

"The Faded Orbit" van Saffronkeira + Siavash Amini is een puike plaat, die mooie, soms zware, avant garde nummers bevat en ik kan liefhebbers van dit genre deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten