zondag 14 juli 2024

Review: Yes - Talk (Spirit Of Unicorn Music, 2024) (Symfonisch)

Yes uit Londen, Engeland werd in 1968 opgericht en bestond in eerste instantie uit: Jon Anderson - zang, Chris Squire - basgitaar, Peter Banks - sologitaar, Bill Bruford - drums en Tony Kaye - keyboards, maar in de loop der jaren veranderde de band regelmatig van samenstelling en speelden onder andere Rick Wakeman - keyboards, Alan White - drums, Trevor Horn - zang en basgitaar, Eddie Jobson - keyboards en Patrick Moraz - keybaords plus diverse anderen in de band. 
De band bracht hun debuut album "Yes" in 1969 uit via Atlantic Records, waarna er tot 2023 nog 23 volgden, waaronder het 14e studio album "Talk", dat op 21 maart 1994 verscheen.
Hierop bestond de band uit: Jon Anderson - zang, Chris Squire - basgitaar en zang, Tony Kaye - Hammond orgel, Trevor Rabin - sologitaar, keyboards, programmering en zang en Alan White - drums.
Om het 30 jarig bestaan van dit album te vieren besloot Spirt Of Unicorn Music het album opnieuw uit te brengen als CD, als 4CD box, inclusief 8 bonus studio nummers en een niet eerder uitgebracht live concert en als 2LP in een beperkte oplage op wit vinyl.

Het CD album, dat 7 nummers bevat, start met "The Calling", waarin Yes een uitstekende symfonische song met een gemiddeld tempo en progressieve rock elementen speelt, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en dit nummer wordt gevolgd door "I Am Waiting", een prachtige song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme.
Daarna volgen "Real Love", een lekker in het gehoor klinkende song met een dansbaar ritme en een gemiddeld tempo en "State Of Play", een nummer met lichte progressieve invloeden, een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme.
In "Walls" zet Yes me een heerlijke symfonische song voor, die een dansbaar ritme en een hoog meezing gehalte heeft en subtiele tempowisselingen bevat en in "Where Will You Be" krijg ik een schitterende Japans aandoende symfonische song te horen die een aanstekelijk terugkerend dansbaar ritme heeft.
Als laatste volgt "Endless Dream", dat uit 3 delen bestaat en begint met "Silent Spring", een kort geweldig instrumentaal stuk rock, dat vrij zwaar klinkt en gevolgd wordt door "Talk", een mooi melodisch nummer met een niet al te hoog tempo, zware dreigende klanken en een terugkerend ritme, dat na ongeveer 10 minuten iets meer tempo krijgt, waarna de muziek afgesloten wordt met "Endless Dream", een kort rustig stukje symfonische muziek.

"Talk" van Yes is een prima plaat die vol lekkere symfonische muziek staat, die je van de band gewent bent en ik raad iedere liefhebber van dit genre deze schijf dan ook van harte aan.(luister naar dit album via de youtube link onder de recensie)



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten