maandag 27 november 2017

Review: Isproject - The Archinauts (BTF/AMS Records, 2017) (Progressieve Symfonische Rock)

Isproject werd in 2012 door Ivan Santovito - piano en zang en Ilenia Salvemini - zang te Andria, Italië opgericht.
Live is Isproject in 3 verschillende bezettingen te horen, want er wordt opgetreden als duo, trio (met gitarist of keyboardsspeler) een als band , die behalve uit Ivan en Ilena bestaat uit leden van de Z-Band: Giovanni Pastorino - keyboards en programmering, Simone Amodeo - soloitaar, Andrea Bottaro - basgitaar en Paolo Tixi - drums, plus gastmuzikant Martin Grice (Delirium, Z-Band) - dwarsfluit en saxofoon.
Muzikaal is het duo geÏnspireerd door onder andere Anathema, Steven Wilson, Muse, Epica, Within Temptation, Kamelot, Unreal City, Diraxy en Dropshard en beiden luisteren naar allerlei muziksoorten van klassiek tot keltisch.
Op 29 september 2017 verscheen hun debuut album "The Archinauts" via het BTF/AMS Records label, dat door Fabio Zuffanti, één van de meest belangrijke prog-rock producers ooit uit Italië, geproduceerd werd.

Het album, dat 7 nummers bevat, start met "Ouverture", een fantastisch rustig symfonisch nummer, dat diverse tempowisselingen bevat, bij tijd en wijle bombastisch klinkt, klassieke invloeden heeft en naadloos door loopt in "The Architect", een schitterend symfonisch rock nummer, dat eveneens enkele prima  tempowisselingen heeft en klassiek aandoende stukken bevat, waar de zang perfect is op afgestemd.
Daarna krijg ik "Mangialuce" te horen, dat uit 3 gedeeltes bestaat: a) "He Is Here", dat 1 minuut en 30 seconden duurt en daarin speelt de band een mooie vrij rustige pop song; b) "Progressive Shadows", waarin ik een prachtige symfonische rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt; c) "Without The Face" en daarin krijg ik 4 minuten 30 seconden een heerlijke symfonische rock song met enkele tempowisselingen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
In "The City And The Sky" zet de band me een aanstekelijke song voor, die langzaam heftiger wordt, om tot een climax gebracht te worden en vervolgens rustig te eindigen en in "Lovers In The Dream" speelt Isproject eveneens een geweldig afwisselend rustig nummer, dat naar het einde toe heftiger wordt.
Verder laat de band me genieten van "The Mountain Of Hope", een schitterende rustige song, die langzaam meer snelheid krijgt en over gaat in een stuk symfonische rock, waarna "Between The Light And The Stone" volgt en ik opnieuw zo'n fantastische song voorgeschoteld krijg, die afwisselende tempo's en ritmes bevat en tevens invloeden uit jazz, pop, klassiek, progressieve en symfonische rock herbergt.

"The Archinauts" van Isproject is een uitstekend debuut album, waarvan ik ten volle van genoten heb en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan een ieder, die van symfonische rock houdt, maar ook zij, die van progressieve rock houden, zullen zeker aan hun trekken komen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten