zondag 5 november 2017

Review: Moon Zero - Relationships Between Inner & Outer Space (Denovali Records, 2017) (Elektronisch / Avant Garde)

Moon Zero is het project van componist producer Tim Garratt uit Londen, Engeland.
Hij bracht in 2013 zijn debuut EP, "Tombs", op CD, vinyl en cassette uit via het FutureSequence label, waarna deze in 2014 opnieuw werd uitgebracht door het Denovali Records label en samen met de EP "Loss", op zowel zwart als doorzichtig 180 gram vinyl werd geperst, maar ook als 2CD verscheen.
Garratt heeft zich muzikaal laten beïnvloeden door William Basinski, The Swans, Messiaen, Stars Of The Lid, Cluster, Brian Eno, David Bowie's LP "Low" en Carl Sagan.
Net als voor zijn EP's, heeft hij de muziek voor zijn gelijknamige LP, waarvan de opnamen in juni 2015 plaats vonden, opgenomen in de St. George In The East Church te Shadwell, Londen.
Na het uitbrengen van zijn debuut album "Moon Zero" ging hij op tournee en tijdens die tournee verloor hij zijn studio en flat en werd zijn relatie verbroken, waarna hij terug verhuisde naar zijn ouders in de Midlands.
Het is eigenlijk onnodig om te zeggen, dat deze gebeurtenissen het proces van het maken van zijn nieuwe album beïnvloedde, waardoor het een emotioneel klinkend product is geworden met de titel "Relationships Between Inner & Outer Space".

Het album, dat in 24 november 2017 via Denovali Records verschijnt en 4 nummers bevat, start met "Keflavik" en daarin hoor ik Moon Zero een zwaar duister klinkend avant garde nummer in een niet al te hoog tempo spelen, dat halverwege een kleine wending neemt en over gaat in een vrij experimenteel chaotisch elektronisch stuk. (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Daarna zet hij me "Sunk Coast" voor en krijg ik een prachtig zwaar nummer te horen met zware soundscapes, chaos en religieus klinkende invloeden, waarbij hij een licht hypnotiserend ritme hanteert.
Dan hoor ik "Erwood Araf", een heerlijk licht hypnotiserend nummer met krautrock invloeden en daarmee brengt hij me in een lichte trance, om me net over de helft van het nummer terug op aarde te brengen en verder gaan met het maken van een heftig klinkend stuk hypnotiserende muziek, totdat er een climax is ontstaan, waarna hij het nummer rustig afsluit.
Het laatste nummer heet "Arcane XII" en hierin schotelt hij me opnieuw een zwaar duister elektronisch nummer, waarbij het steeds terug kerende ritme licht hypnotiserend werkt.

"Relationships Between Inner & Outer Space" van Moon Zero is een uitstekend album, dat niet voor iedereen toegankelijk zal zijn, maar zij, die van zware muziek, hypnotiserende ritmes en elektronische muziek houden, zullen dit product zeker op waarde weten te schatten.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via  www.osuradio.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten