maandag 27 november 2017

Review: Lucifer Was - Morning Star (Transubstans Records, 2017) (Hardrock)

Lucifer was ontstond in 1970 te Oslo, Noorwegen en speelde tot 1976 regelmatig in en rond Oslo, maar tussen 1976 en 1996 trad de band sporadisch op, hoewel de band soms enige tijd in de studio door bracht en enkele sessies speelde.
De huidige bezetting van de band is: Jon Ruder - zang, Thore Engen - sologitaar en zang, Einar Bruu - basgitaar, Rune Engen - drums, Deb Girnis - dwarsfluit en zang, Arne Martinussen - orgel, mellotron en keyboards, Andreas Sjo Engen - sologitaar en Freddy Lindquist - sologitaar, keyboards en programmering.
In 1996 vond er een reünie plaats van de oude formatie bandleden en werd de CD "Underground And Beyond" via het Record Heaven Records label uitgebracht, waarop materiaal te beluisteren valt uit de periode 1970-1972.
Ook werd "Underground And Beyond" in en zeer gelimiteerde vinyl oplage op picture disc LP uitgebracht.
Hun volgende CD "In Anadi's Bower", die eveneens via Record Heaven Records verscheen, werd in maart 2000 uitgebracht en bevat muziek die in 1999 en 2000 is opgenomen, maar voor hun derde album "Blues From Hellah" uit 2003, het eerste dat via het Transubstans label verscheen, had de band 20 jaar nodig, want de opnamen hiervan begonnen reeds in 1982 als solo project van zanger, sologitarist Thore Engen.
De uiteindelijke versie werd tussen 2001 en 2002 gemaakt, met medewerking van een strijkers kwartet en nieuwe teksten, die beter bij de band pasten.
Daarna werd de CD "Underground And Beyond" met 2 extra nummers in 2005 opnieuw uitgebracht, waarop drummer Ketil Stensvik van de legendarische Noorse band Aunt Mary te horen is en kwam in 2007 hun vierde album "The Divine Tree" op de markt, dat volgens velen hun beste album tot dan toe was.
Vervolgens werd de CD "The Crown Of Creation" in 2010 uitgebracht, die zelfs nog beter beoordeeld werd en de verwachtingen voor hun CD "Dies Grows" uit 2014 waren dan ook gespannen.
Hun album "Morning Star" verschijnt 20 jaar na het uitbrengen van "Underground And Beyond" in 1997 en ook viert de band 20 jaar samenwerking met het Record Heaven/Transubstans Records label.
De band bestaat op het album in de originele bezetting uit 1972 en is zowel op CD als op LP (zwart vinyl)met klaphoes uitgebracht en tevens in een beperkte oplage op blauw vinyl.

Het album, dat 24 november 2017 verscheen, start met "As It Comes", waarin de band me een uitstekende hardrock song voor zet, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk ritme heeft.
Daarna hoor ik "A Forest Of Zaqqum Trees", een lekker in het gehoor klinkende rock song, waar de dwarsfluit een belangrijke rol in speelt en dit nummer swingt als een trein, waardoor stil blijven zitten geen optie is (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie).
Dan laat de band me genieten van "Tube Music", een heerlijke afwisselende rock song, die me terug voert naar de jaren 70 en ook dit nummer swingt, waarna "Cold Up Here In The North" volgt en Lucifer Was me een prachtige, vrij rustige, rock song voorschotelt, die diverse subtiele tempowisselingen bevat.
In "Sea Of Sleep" brengt de band een fantastische rock song ten gehore, die me aan hun begin periode doet denken, dat wil zeggen: dreigende aanstekelijke muziek en een mix van progressieve rock, blues- en hardrock, die tevens invloeden van Jethro Tull en folk heeft.
Vervolgens hoor ik "Sunday Morning Griever", een afwisselende song, waar invloeden uit pop, hardrock, melodische en progressieve rock elkaar ontmoeten en er een schitterend stuk muziek ontstaat, dat gevolgd wordt door het laatste nummer van de plaat, getiteld "Pure", waarin ik de band iets meer dan 15 minuten een verrukkelijke mix van blues en progressieve rock hoor spelen, waarin diverse tempowisselingen zitten.

"Morning Star" van Lucifer Was is een uitstekende rock plaat, die afwisselend klinkt en me van begin tot einde heeft geboeid en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan elke liefhebber van hardrock en progresieve rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten