maandag 27 november 2017

Review: Simon Phillips - Protocol 4 (Phantom Records, 2017) (Jazzrock / Symfonische Rock)

Drummer Simon Phillips uit Londen, Engeland, begon zijn muzikale loopbaan als twaalf jarige in zijn vader's Dixieland band, waarin hij tot zijn zestiende actief bleef, waarna hij de kans kreeg om in de musical "Jesus Christ Superstar" mee te spelen en spoedig één van de meest gevraagde sessie muzikanten werd.
In zijn muzikale carrière toerde en speelde hij met veel artiesten en bands zoals: Mick Jagger, The Who, Jeff Beck, Jack Bruce, Peter Gabriel, Joe Satriani, Tears for Fears, Judas Priest, Roxy Music, Michael Schenker, Nik Kershaw, Phd., Al DiMeola, 801, Pete Townshend, Russ Ballard, Robert Palmer, Stanley Clarke, The Pretenders, Jon Anderson, Whitesnake en Dave Gilmour.
In 1992 verhuisde hij naar Amerika, waar hij door de band Toto gevraagd werd om mee op hun wereld tournee te gaan en sindsdien is een volledig bandlid.
Tussendoor toerde hij met zijn eigen band en speelde zijn eigen composities en in 1997 trad hij op in Europe, Japan en de Verenigde Staten en tevens op het  North Sea Jazz Festival in Nederland.
Zijn eerste album "Protocol" werd in 1988 opgenomen en in 1992 gevolgd door "Force Majeure", waarna de albums: "Symbiosis" (1995), "Another Lifetime" (1997),
"Out Of The Blue" (1999), "Vantage Point" (met Jeff Babko, 2000), "Destination" (met Dean Brown, Brandon Fields, Ric Fierabracci, Mitchel Forman, Jimmy Haslip, Scott Kinsey, Chuck Loeb, Alex Machacek, Eric Marienthal, Simon Phillips, Joel Rosenblatt, Tom Scott, Steve Tavaglione, 2009), "21 Spices" (split LP met Trilok Gurtu + NDR Bigband, 2011), "Special Eurotour March 2011" (met Saisse en Palladino, 2011), "Evolution" (met Jimmy Haslip, Jeff Lorber, Mitchel Forman, 2012), "Protocol II" (met Andy Timmons, Steve Weingart, Ernest Tibbs, 2013) en "Protocol III" (met Andy Timmons, Steve Weingart, Ernest Tibbs, 2015), terwijl zijn band op het 20 september 2017 verschenen album "Protocol 4" verder bestaat uit: Greg Howe - sologitaar, Ernest Tibbs - basgitaar en Dennis Hamm - piano.

Het album, dat 9 nummers bevat, start met "Nimbus", waarin ik  een schitterend swingend jazzrock nummer voorgeschoteld krijg, dat diverse tempowisselingen heeft (luister naar een uitvoering van dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Pentangle", een heerlijke uptempo mix van jazzrock en funk, die swingt als een trein en daarbij is stil zitten niet aan de orde.
Het volgende nummer heet "Passage To Agra" en hierin laat de band me genieten van een fantastische mix van symfonische rock en jazzrock, die lichte Oosterse klanken herbergt, waarna ik "Solitaire" te horen krijg, waarin de band opnieuw een uitstekende swingende mix van jazzrock en funk speelt.
In "Interlude" krijg ik een prachtig rustig stukje symfonische rock voorgezet, waarin de piano en sologitaar de hoofdrol voor zich opeisen en in "Celtic Run" speelt Simon Phillips in een hoog tempo een geweldig swingend symfonisch rock nummer.
Daarna brengt de band "All Things Considered" te gehore en ook dit symfonische rock nummer swingt als een trein en wordt gevolgd door "Phantom Voyage", een mix van symfonische rock en jazzrock, die in een vrij rustig tempo gespeeld wordt.
Het laatste nummer heet "Azorez" en daarin laat de band me opnieuw een verrukkelijke mix van jazzrock en symfonische rock horen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.

"Protocol 4" van Simon Phillips is een schitterend album, dat in elk nummer swingt en me geen moment heeft verveeld, waardoor ik deze schijf ten volle kan aanraden aan iedere liefhebber van zowel symfonische rock als jazzrock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten