zondag 19 november 2017

Review: Vespero - Shum-Shir (Tonzonen Records, 2017) (Progressieve Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar,
synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Nadat Vladimir Belov - cello, Vespero had bijgestaan op de CD "Droga", speelde hij ook live met de band mee.
De opnamen die daarvan zijn gemaakt, zijn na de plotselinge dood van Vladimir op 7 juni 2014, als download verkrijgbaar onder de naam "Cello Liventures (In Memory Of Vladimir Belov)", waarbij de totale opbrengst van het album naar de familie Belov gaat.
Vladimr is ook nog in een nummer te horen op het album "Fitful Slumber Until 5 A.M.", waarop verder Alexey Esin - dwarsfluit en zhaleyka, Pavel Alekseev - tenor saxofoon en Alexander Taranenko - accordeon als gastmuzikanten mee spelen.
Op het zevende studio album, "Lique Mekwas", speelt Vespero voor het eerst in een zesmans formatie en bestaat hierop uit: Ivan Fedotov - drums en percussie, Alexander Timakov - drums en percussie, Arkady Fedotov - basgitaar en synthesizer, Alexander Kuzovlev - sologitaar en elektrische piano, Alexey Klabukov - keyboards en synthesizer en Vitaly Borodin - viool en tevens speelt Pavel Alekseev als gastmuzikant mee op tenor saxofoon.
Het album "Lique Mekwas", dat 24 maart 2016 door het R.A.I.G. Records label op CD en als digitale download is uitgebracht, is het eerste deel van Vespero's "Abyssinian Tales Dilogy" en bevat 7 nummers.
Op 12 oktober 2016 verscheen er een nieuw live album van de band, getiteld "Azmari: Abyssanian Liventure" en dit werd 15 mei 2015 in The Union Of Theartre Artists te Astrakhan in dezelfde bezetting als op het album "Lique Mekwas" opgenomen.
Het album bevat 8 nummers, waarvan er 1 nog niet eerder werd uitgebracht en de andere 7 van hun albums "By The Waters Of Tomorrow” (R.A.I.G., 2010), “Droga” (R.A.I.G., 2013) en "Lique Mekwas" (R.A.I.G., 2016) komt.
Het album "Azmari", dat 20 september 2017 verscheen, is in een zeer beperkte oplage van 200 stuks op zwart vinyl en 100 stuks op green.wit gespetterd vinyl uitgebracht door het Golden Pavillion Records label.
Op deze uitgave staan 2 nummers van het album "Azmari: Abyssanian Liventure" dat 12 oktober 2016 uit kwam, plus 3 nummers, die nog niet eerder werden uitgebracht en op verschillende plaatsen live werden opgenomen.
"Shum-Shir" is het tweede deel van “Abyssinian Tales”, waarvan ”Lique Mekwas”, dat in 2016 via R.A.I.G. op CD verscheen, het eerste was.
Het album is in de periode 2015-2016 door Alexey Klabukov en Alexander Kuzovlev in de VMS Studios opgenomen, door Alexander Kuzovlev gemixt en gemasterd en via het Tonzonen Records label op 17 november 2017 op LP uitgebracht.
Uiteraard is de band bezetting op het album dezelfde als die ”Lique Mekwas” opnam, waarbij verder nog opgemerkt kan worden, dat Rasul Shugaipov de gesproken tekst in het titelnummer als gast muzikant voor zijn rekening neemt.

Het album dat 5 nummers bevat, start op kant A met het titelnummer "Shum-Shir", waarin ik de band, gedurende 10 minuten, een fantastische swingende mix van dance, ethno beats en spacerock hoor maken, waarbij stil zitten geen optie is. (luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgt "Isidore's Dance", een schitterend uptempo progressief rock nummer met spacerock invloeden, dat swingt als een trein.
Dan krijg ik "Gaya's Dance" het eerste nummer van de B-kant voorgeschoteld en hierin brengt Vespero een geweldig swingend stuk progressieve rock ten gehore, dat een licht hypnotiserend ritme heeft.
In "Gulli`s Dance" laat de band me genieten van een verrukkelijk uptempo progressief rock nummer, dat tevens krautrock invloeden en een hypnotiserend ritme bevat, waardoor ik in de ban van de muziek blijf en stil zitten niet mogelijk is.
Het laatste nummer heet "Hapi" en daarin zet de band me opnieuw een meesterlijk progressief rock nummer voor, dat in een rustig tempo start, maar al snel over gaat in een heerlijk stukje krautrock.

"Shum-Shir"* van Vespero heeft begin tot einde weten te boeien en ik kan hun geweldige muziek dan ook ten zeerste aanraden, aan elke liefhebber van krautrock en progressieve rock; kortom een meesterwerk!

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten