maandag 13 november 2017

Review: Maat Lander - Season Of Space Book #1 (Clostridium Records, 2017) (Progressieve Rock / Spacerock / Krautrock)

Maat Lander is een Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, synthesizer en effecten, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar, akoestische gitaar en effecten en Ivan Fedotov (Vespero) - drums en percussie.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun tweede album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.
De band heeft samen met Öresund Space Collective uit Denemarken / Zweden een split album opgenomen, die in maart 2017 via het Clostridium Records label in een beperkte oplage van 222 stuks op zwart en 111 stuks op 180 gram gekleurd vinyl verschijnt.
De muziek van Maat Lander werd tussen september en december 2016 in de VMS Studio te Astrakhan en de Rushus Studio te Moskou opgenomen en gemixt en gemasterd door Ilya Lipkin.
Het nieuwe album van de band "Season Of Space Book #1" is de opvolger van "The Birth Of Maat's Galaxy" en is het tweede deel uit de serie "Season Of Space".
De plaat zal in november 2017 eveneens via Clostridium Records verschijnen en wordt in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl geperst, dat vergezeld gaat van een boekje en tevens verschijnt het album op CD.
Op het album spelen de gastmuzikanten Dr.Space - synthesizer (1 nummer) en Andrei Solovyov - trompet (1 nummer) mee en vermeldenswaardig is ook, dat de CD 3 bonus nummers bevat.

Het album start met "Planet Of Intelligent Gas-shaped Lifeforms" en daarin hoor ik de band een mooi rustig ruimtelijk stuk muziek spelen, dat een terug kerend ritme heeft, waardoor het nummer licht hypnotiserend klinkt.
Daarna laat de band me genieten van "Crimson Turtles", waarin de muziek een uptempo mix van kraut-, spacerock en progressieve rock is, waarin het tempo tegen het einde van het nummer opgevoerd wordt en tevens bevat het nummer een hypnotiserend ritme, waardoor ik in een lichte trance raak en dit nummer wordt gevolgd door het korte "Galaxy Passage #1", waarin ik een rustig stukje gitaarspel te horen krijg, dat vergezeld gaat van ruimtelllijke synthesizer klanken.
Dan zet de band me "Fields Of Serenity" voor en krijg ik een heerlijk rustig stukje hypnotiserende spacerock te horen, dat na enkele minuten verandert en de band over schakelt naar het maken van jazz, die met progressieve rock gemixt wordt en in een vrij hoog tempo gespeeld, waardoor er een lekker dansbaar nummer ontstaat, dat tegen het einde in een rustig tempo uitgespeeld wordt en gevolgd wordt door "The World Of The Ocean With No Dry Land", waarin Dr.Space mee doet en de band me een schitterend licht psychedelisch nummer voorschotelt, dat in een niet al te hoog tempo begonnen wordt, maar na enkele minuten meer snelheid krijgt, waardoor er een swingend geheel ontstaat, om weer in een rustig tempo afgesloten te worden.
In "Galaxy Passage #2" krijg ik opnieuw een prachtig rustig stukje gitaarspel voorgezet en in "Dance Of Photonic Roaches" laat Maat Lander me genieten van een swingend progressief rock nummer te horen, dat een terugkerend thema bevat, waardoor de muziek hypnotiserend wordt.
Vervolgens hoor ik het laatste nummer van de LP, getiteld "The Constellation Of The Mirror Fish" en hierin speelt de band weer zo'n geweldig vrij rustig nummer, dat aan symfonische rock grenst en dit wordt op de CD gevolgd door de eerste van de 3 bonus nummers "Maat's First Mistake", waarin Andrei Solovyov mee doet.
Hierin brengt de band een uitstekende mix van Spaanse muziek, jazz en experimentele geluiden in een zeer rustig tempo ten gehore, waarna ik een 20 seconden durend stukje gitaarspel hoor, dat met een synthesizer toon vergezeld gaat (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie).
Het laatste nummer van de CD heet "The Birth Of Maat's Galaxy, Live", waarin ik een verrukkelijk mix van progressieve rock en krautrock voorgezet krijg, dat in een rustig tempo begint, maar gaandeweg meer snelheid plus een licht hypnotiserend ritme krijgt, waardoor stil zitten niet meer mogelijk is.

"Season Of Space Book #1" van Maat Lander is een fantastisch album, waarmee de band me van begin tot eind heeft weten te boeien en ik kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van progressieve rock, krautrock en/of spacerock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten