maandag 5 juni 2023

Review: Aton Five - Aton Five (Eigen Beheer, 2023) (Progressieve Symfonische Rock)

In 2014 werd de band Aton Five te Moskou, Rusland, opgericht en bestond in eerste instantie uit: Alexander Seleznev - sologitaar en percussie, Mikhail Zenkov - basgitaar en percussie, Daniil Bosak - keyboards, Rhodes piano, accordeon en synthesizer en Dmitry Smirnov - drums.
De band bracht in 2015 hun digitale debuut EP "Long Forgotten Tales" uit en deze werd in 2017 gevolgd door het digitale mini-album "Live At Mars" en in 2018 door het digitale album "Solarstalgia", waarna de band begin 2019 een contract kreeg bij R.A.I.G. Records, die hun album "Solarstalgia", met 2 bonus nummers, op 14 februari 2019 uitbracht en op deze CD wordt de band in 1 nummer bijgestaan door organist Anton Ablov, terwijl ook de stemmen van Goergiy Stefanov, Ivan Stefanov en Yana Shumskaya te horen zijn op het album.
Aton Five bracht hun tweede album via R.A.I.G. Records op 16 februari 2020 als CD en als digitale download uit en hierop staan 4 studio en 3 live nummers.
Op de studio opnamen bestaat de band uit: Alexander "Ritchie" Seleznev - sologitaar en synthesizer, Mikhail Zenkov - basgitaar, Maxim Neronov – keyboards en Dmitry Smirnov – drums en speelt Anna Chopik op viool in track 4 mee.
Bij de live uitvoeringen spelen Anton Ablov – keyboards (track 6), Daniil Bosak – keyboards (track 5 en 7) en Grigory Perelman – drums (track 6) mee, terwijl Dmitry Smirnov ook op track 5 en 7 drums speelt.
Vermeldenswaardig is verder, dat de muziek van de CD opgenomen werd in de periode 2015-2018 en bestaat uit vroege studio en live opnamen.
Hun nieuwe album heet "Aton Five", dat 5 nummers bevat en op 28 april 2023 in eigen beheer is uitgebracht en bestaat tegenwoordig uit de volgende muzikanten: Anton Ablov - orgel, synthesizer en piano, Alexander Seleznev - sologitaar, keyboards, en zang (track 5), Mikhail Zenkov - basgitaar en Roman Makushev - drums, waarbij de band op dit album wordt bijgestaan door Michael Kalra - tamboerijn en Matthew Borun - orgel en piano solo's (track 4).

Het album start met "Alienation", een fantastische uptempo symfonisch progressief rock nummer, dat swingt vanaf de begin tonen en subtiele tempowisselingen bevat, om na iets meer dan 3 minuten over te gaan in een gemiddeld tempo met een terugkerend ritme, waarbij ook de muziek zwaarder wordt en lichte klassieke invloeden krijgt.
Daarna volgt "Naked Void" en hierin speelt de band een geweldig swingend nummer met een aanstekelijk ritme, waarin progressieve en symfonische klanken met elkaar verbonden worden.
In "Clepsydra" zet Aton Five me een heerlijk nummer met een gemiddeld tempo en een licht hypnotiserend ritme voor en in "Danse Macabre" laat de band me genieten van een schitterend uptempo nummer, dat terugkerende klanken heeft, tempowisselingen bevat en swingt.
Het laatste nummer, "Lethe", is meteen het langste en duurt 22 minuten en hierin brengt Anton Five een verrukkelijk progressief nummer ten gehore, dat een terugkerend ritme en symfonische invloeden heeft en na iets meer dan 8 minuten in een langzaam tempo over gaat, waarbij de muziek licht experimenteel wordt, om enkele minuten later licht psychedelisch met ruimtelijke invloeden te worden, waarbij gesproken tekst bijgevoegd is en voorzichtige Pink Floyd elementen te horen zijn, waarna de muziek opnieuw een wending neemt en een gemiddeld tempo krijgt, dat een terugkerend ritme en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.    

"Aton Five" van Aton Five is een waanzinnig goede symfonische progressieve rock CD, die vol staat met kwalitatief hoogstaande muziek en ik vind deze meesterlijke schijf dan ook verplichte kost voor elke liefhebber van deze muzieksoorten.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten